2009. szeptember 5., szombat

Seniorita Bella

Tegnap megtört jég, ... vagyis a deszenzibilizálás csodája és a tanulás aspektusai.
5 nap telt el amióta BELLA csatlakozott a családhoz, rokon falkához. 5 nap deszenzibilizálást és aktív szocializálást követően CLEO a végtelenül tudományos és precíz szagminta vételek után, a kiskutya teljeskörű feltérképezésének múltával végül is lefeküdt a BELLA mellé és vakkantásával játékra hívta. Nagy bírkózás és kergetőzés is kerekedhetett volna belőle, de még a kicsike egy egy hevesebb mozdulattól meghátrál és inkább beéri kevesebbel. Ettől függetlenül volt játék és hancúrozás is.
ZARA, - a másik kutyám, - a tőllel megszokott módon távolról figyelte az eseményeket, illetve el volt foglalva azzal, hogy orra segítségével hátha talál valahol valami kergetni, űzni való dolgot. Attól a pillanattól fogva, hogy CLEO és BELLA között játékra került sor ZARA is sokkal érdeklődőbb lett és intenzív farokcsóválás közepette közeledett a kicsihez.
Utánzás: A klikkerrel történő deszenzibilizálás során BELLA utánozta a nagyokat. Jónéhányszor sor került arra, hogy ZARÁt és CLEOt fektettem és ültettem, ezekben a helyzetekben türniük kellett a kicsi mindennemű érdeklődését is. Viszont a második napon azt vettem észre hogy abban a pillanatban amíg a nagyokat elfektettem a kicsi BELLA is levágta a hasát, ültetésnél pedig a fenekét. Ezt mindig is minden helyzetben leutánozta. Viszont a vezényszóval és a kézjellel természetesen nem kötötte össze, pontosan ebben az aspektusban nem. Viszont kb. 30 másodperc volt megtanítani vezényszóra, kézjelre ülni és feküdni,
Annak idején a CLEOt is sokat használtam az utánzás segítségével való tanulásra mikor a ZARA hozzánk került. Nemcsak a mindennapi rutinokban volt ez nagy segítség, de az engedelmességi gyakorlatok elsajátítása során is.

Üdv
Hajdú Zoli

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése