2010. január 21., csütörtök

GAZDIK ÍRTÁK Nr. 2.


" … Időközben DOZOnak ismét volt egy epilepszia rohama, a Bach-virág spray-ból 2 pumpálást követően felpattant és mintha semmi sem történt volna örömmel futkározott. Az egész esemény nem tartott 3 percig sem …."



Pintér Tamás (p.tamas1@gmail.com)


Epilepszia - kutyáknál


Évente több alkalommal is, különböző epilepsziás tüneteket mutató kutyával fordulnak hozzánk.
A kutyák kb. 1-2 % kerül bele ebbe a központi idegrendszeri sérülésbe, ezzel a leggyakoribb idegrendszeri megbetegedés a kutyák között.
Két félét különböztethető meg:
- Fokalen rohamok (ezt tovább osztják 2 félére: egyszerű és összetett)
- Priméren generált rohamok (ezt tovább osztják 3 félére: tonisch-klonisch, generált tonisch, generált klonisch)
Az epilepszi tüneteinek 3 formáját különböztei meg az állatgyógyászat:
- Idiopathis
- Symptomatis
- Kryptogen
A diagnosztikát azt teszi nehézzé, hogy az állatorvos vagy állat-terapeuta nem látja a tünetet, csak a gazdik elmondása alapján tud következtetni. Ezért több helyen ajánlják, hogy videóra kell venni és megmutatni a szakembernek, mert ezzel nagyon lehet segíteni az anamezist.
A röntgen vagy EEG vizsgálat nem tud igazán jó eredményt kimutatni, az esetlegesen ajánlot ilyen vizsgálatok csupán pénzkidobások lehetnek a GAZDI részéről.
Egyedül a Computertomographia ad megfelelő vizsgálati anyagot ez ügyben.
Jelenleg 3 gyógyszer-alapanyag létezik: Phenobarbital, Primidon és Kaliumbromid, amelyek felhasználásával több különböző márkanév alatt forgalmazott gyógyszerek állnak az állatorvosok rendelkezésére.


Alternatív gyógyászati lehetőségek:


Gyógynövény: a májműködés immunemelését célzó szerekkel, mert ha az enzimtermelődés fokozható a májban, akkor az pozitív hatással van az agyműködésre
Homeopatia: Zincum és/vagy Apisum D6 potenciában, vagy Cuprum Metallicum D30, Kalium Bromatum D12, de előtte egy alapos anamezis szükséges.
Bach-virág szer: a tünet, a roham utánni állapot segítésére az 'Elsősegély' keverék.
Az alternatív állatgyógyászat általánosságban a májfunkció javítására, a máj méregtelenítésére koncentrál, ebben vélik a tünetek közötti idő elhúzásának lehetőségét megtalálni.
Bach-virág elsősegéy cseppek vagy spray megrendelhető: 4TAPPANCS WEB-BOLT

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése